
Tradičné šišky netradične
- 750 g polohrubá múka
- 450 ml mlieko
- 120 g kryštálový cukor
- 3 ks žĺtky
- 1 ks droždie
- 1/2 kávovej lyžičky soľ
- 2 kávové lyžičky Citrónová poleva Liana
- 100 g maslo
- 2 ks Vanilínový cukor Liana
- 2 lyžice rum
Dodatky
- džem, čokoládovo-orieškový krém
CESTO:
1. Pripravíme kvások z cca 100 ml vlažného mlieka, lyžice cukru a droždia. Necháme 5-10 minút vzísť kvások.
2. Do väčšej misky vysypeme múku, pripravený kvások, žĺtky, cukor, Vanilínový cukor, citrónovú polevu, soľ, zvyšné mlieko a rum. Všetko premiešame a nakoniec pridáme 100 g roztopeného nie horúceho masla.
3. Dobre spracujeme rukou alebo elektrickým hnetačom cca 5 minút.
4. Necháme vykysnúť asi 20 minút.
5. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pracovnej doske na hrúbku 2 cm a vykrajujeme kolieska.
6. Vykrojené šišky poukladáme na pomúčenú dosku, prikryjeme fóliou a necháme 15 minút podkysnúť.
7. Medzitým rozohrejeme vyššiu panvicu s olejom (asi do polovice výšky panvice) s lyžicou masla (maslo zabráni prílišnému nasiaknutiu šišiek olejom).
My sme otestovali 3 druhy šišiek: bez plnky s otvorom, plnené po upečení a zdobené polevami.
BEZ PLNKY S OTVOROM:
Tesne pred vyprážaním urobíme na šiške prstami otvor a vložíme do rozpáleného oleja. Z oboch strán vypražíme do zlatista. Vypražené šišky uložíme na papierový obrúsok, posypeme práškovým cukrom. Podávame najlepšie s domácim džemom.
NAPLNENÉ PO UPEČENÍ:
Šišky vypražíme v oleji z oboch strán a po vychladnutí naplníme cez zdobiace vrecko s ostrou špičkou džemom alebo čokoládovo-orieškovým krémom.
ZDOBENÉ POLEVAMI:
Uprostred vykysnutej šišky spravíme prstami väčší otvor a opražíme z oboch strán do zlatista. Po vychladnutí namáčame vrchnou stranou do polevy a ozdobíme farebnými posypmi.
- 750 g polohrubá múka
- 450 ml mlieko
- 120 g kryštálový cukor
- 3 ks žĺtky
- 1 ks droždie
- 1/2 kávovej lyžičky soľ
- 2 kávové lyžičky Citrónová poleva Liana
- 100 g maslo
- 2 ks Vanilínový cukor Liana
- 2 lyžice rum
Dodatky
- džem, čokoládovo-orieškový krém
Produkty k receptu