
Bezlepkové šamrole
Lístkovo - pľundrové cesto
- 300 g Bakery mix Liana
- 250 ml voda
- 1 lyžička kryštálový cukor (na kvások)
- 15 g čerstvé droždie
- 250 g maslo alebo rastlinný tuk
Plnka
- 4 ks vaječné bielky
- 240 g kryštálový cukor
- 2 ks Vanilínový cukor Liana
- šťava z citróna
Dodatky
- žĺtok na potretie
- ryžová múka Liana
Postup lístkovo-pľundrové cesto:
1. Zmiešame teplú vodu s cukrom a droždím a necháme vykysnúť. Do misky dáme Bakery mix, pripravený kvások z droždia, 30 g masla a ideálne za pomoci kuchynského robota s hnetacou metličkou vypracujeme jemné a hladké cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a dáme do mrazničky stuhnúť na 30 minút.
2. Na pracovnej podložke pomúčenej ryžovou múkou cesto rozvaľkáme a do stredu nastrúhame 220 g tuhého masla tak, aby okraje ostali prázdne. Maslo z každej strany zakryjeme cestom, rozvaľkáme a poprekladáme všetky 4 strany do štvorca. Odložíme cca na 15 minút do mrazničky.
3. Cesto opäť rozvaľkáme, poprekladáme do štvorca. Postup zopakujeme ešte 3 krát.
4. Rozvaľkáme cesto a radielkom narežeme na 2,5 cm pásiky.
5. Natočíme na rúrky na šamrole, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme žĺtkom.
6. Pečieme pri teplote 180st 15 minút.
Postup plnka:
1. Z vaječných bielkov vyšľaháme sneh. Položíme nad paru, po lyžici pridávame cukor a mixujeme 15 minút.
2. Odstavíme a naplníme vrecko s ozdobnou špičkou.
3. Vnútro naplníme od stredu z jednej strany a potom z druhej strany.
4. Nakoniec vrch pocukrujeme.
Lístkovo - pľundrové cesto
- 300 g Bakery mix Liana
- 250 ml voda
- 1 lyžička kryštálový cukor (na kvások)
- 15 g čerstvé droždie
- 250 g maslo alebo rastlinný tuk
Plnka
- 4 ks vaječné bielky
- 240 g kryštálový cukor
- 2 ks Vanilínový cukor Liana
- šťava z citróna
Dodatky
- žĺtok na potretie
- ryžová múka Liana
Produkty k receptu