
Čučoriedková panna cotta
Smotanová vrstva
- 600 ml smotana na šľahanie 30%
- 200 ml mlieko
- 120 g kryštálový cukor
- 0,10 g Pravá vanilka Liana
- 15g Želatína potravinárska číra Liana
→ poháre s objemom cca 220 ml (6 ks)
Ovocné želé
- 500 g čučoriedky
- 300 ml voda
- 100 g kryštálový cukor
- 30 g Zlatý krém Liana
- štipka Kyselina citrónová Liana
- Smotanová vrstva: Želatínu necháme napučať v 200 ml mlieka.
- Smotanu na šľahanie, cukor a vanilku spolu prevaríme. Napučanú želatínu pridáme do horúcej smotany a premiešame do rozpustenia. Nevaríme!
- Nalievame do pripravených pohárikov a necháme v chladničke dôkladne stuhnúť, minimálne 4 hodiny, prípadne cez noc.
- Ovocné želé: Umyté čučoriedky zalejeme asi 150 ml vody a dáme variť.
- Dochutíme množstvom cukru podľa potreby (závisí od kyslosti ovocia). Pre zvýraznenie farby pridáme štipku kyseliny citrónovej.
- Zlatý krém rozmiešame vo zvyšnej vode a pridáme k vriacemu ovociu. Povaríme do zhustnutia a necháme vychladnúť.
- Vychladnuté ovocné želé nalievame na stuhnutú smotanovú vrstvu do pohárikov a necháme v chladničke asi 1 hodinu odstáť.
- Môžeme dozdobiť podľa fantázie napr. mätou, čerstvými čučoriedkami alebo iným lesným ovocím.
Ak chcete dosiahnuť hustejšiu konzistenciu dezertu, môžete zvýšiť množstvo želatíny o 25-35% oproti pôvodnému receptu. Toto umožní, aby dezert mal pevnejšiu a tuhšiu textúru. V lete napr. v prípade dezertov na candy bar, ktoré budú dlhšie mimo chladničky odporúčame vyššie dávkovanie želatíny a pokiaľ dezert podávame priamo z chladničky môžeme dávkovanie želatíny znížiť aj o cca 40%.
Ak použijete smotanu s vyšším podielom tuku, je potrebné znížiť aj množstvo želatíny o cca 10-20%.
Ak chcete dosiahnuť šikmý efekt vrstvenia, uložte poháre so smotanovou vrstvou našikmo napr. do prepravky od vajec alebo misiek a dajte stuhnúť do chladničky.
Smotanová vrstva
- 600 ml smotana na šľahanie 30%
- 200 ml mlieko
- 120 g kryštálový cukor
- 0,10 g Pravá vanilka Liana
- 15g Želatína potravinárska číra Liana
→ poháre s objemom cca 220 ml (6 ks)
Ovocné želé
- 500 g čučoriedky
- 300 ml voda
- 100 g kryštálový cukor
- 30 g Zlatý krém Liana
- štipka Kyselina citrónová Liana
Produkty k receptu