
Bezlepkový kváskový chlieb vo forme
1. deň rozkvas
- 200 g Bread mix dark Liana
- 400 ml vlažná voda
- 2-3 lyžice kvások z Bread mix white (recept na kvások nájdete na našej stránke www.lianasro.sk)
2. deň
- 230 g Bread mix white Liana
- 3 lyžice olej
- 1 a 1/2 kávovej lyžičky soľ
- 1/2 kávovej lyžičky rasca mletá
- podľa chuti ľanové semienka, sezam, slnečnica
1. Všetky suroviny z prvého dňa zmiešame, prikryjeme fóliou a necháme pri izbovej teplote do nasledujúceho dňa cca 12 hodín.
2. Do rozkvasu z 1. dňa postupne primiešame elektrickým hnetačom suroviny z 2. dňa. Olej pridávame až nakoniec. Cesto dáme do vymastenej formy na biskupský chlebík, povrch uhladíme.
3. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 4 hodiny. Že je chlebík dostatočne vykysnutý na pečenie spoznáme podľa toho, či nám nadvihol svoj objem asi o polovicu.
4. Pred pečením chlieb potrieme zmesou vody a oleja v pomere 1:1. Môžeme povrch miestami narezať, ak sa nám nepáči prasknutý chlebík.
5. Pečieme pri teplote 225°C prvých 15 minút a následne teplotu znížime na 200°C a pečieme ešte cca 30-40 minút. Ihneď po upečení potrieme chlieb vodou a na mriežke necháme dobre vychladnúť.
Dobrý tip:
Kváskový chlieb môžeme pripraviť aj z jedného druhu bezlepkovej múčnej zmesi a to Bread mix white (svetlý chlieb) alebo Bread mix dark (tmavý s pohánkou).
1. deň rozkvas
- 200 g Bread mix dark Liana
- 400 ml vlažná voda
- 2-3 lyžice kvások z Bread mix white (recept na kvások nájdete na našej stránke www.lianasro.sk)
2. deň
- 230 g Bread mix white Liana
- 3 lyžice olej
- 1 a 1/2 kávovej lyžičky soľ
- 1/2 kávovej lyžičky rasca mletá
- podľa chuti ľanové semienka, sezam, slnečnica
Produkty k receptu