
Geniálne sladké bezlepkové kváskové cruffiny
1. deň rozkvas
- 130 g Bread mix white Liana
- 150 g mlieko
- 30 g cukor
- 1,5 PL kvások
-
2. deň cesto
- 280 g Bakery mix Liana
- 200 ml mlieko
- 50 g roztopené maslo
- 50 g cukor kryštálový
- 1 vrecko Vanilínový cukor Liana
Ďalej potrebujeme
- na podsypanie Bakery mix Liana
- cca 100 g zmäknuté maslo na potieranie cesta
- kúsok masla na vymastenie muffinovej formy
- olej na vymastenie misky a tácky
- Suroviny na rozkvas zmiešame v miske, prikryjeme fóliou a necháme 12 hodín kysnúť. Najlepšie je pripraviť rozkvas večer, aby sme ráno mohli pokračovať.
- Nasledujúci deň pripravený rozkvas zmiešame so surovinami z druhého dňa a vymiešame kompaktné cesto. Vložíme do misy vymastenej olejom a necháme prikryté kysnúť 3 hodiny.
- Z nakysnutého cesta vytvarujeme bochník na pomúčenej podložke. Rozdelíme na 6 častí, každú časť premiesime a uložíme na tácku vymastenú olejom. Necháme prikryté kysnúť 2 - 3 hodiny.
- Pracovnú podložku potrieme olejom a bochníky vyvaľkáme čo najtenšie do tvaru obdĺžnika širokého cca 12 - 15 cm. Potrieme zmäknutým maslom a zrolujeme. Opäť premiestnime na vymastenú tácku, prikryjeme a necháme kysnúť 60 minút.
- Valčeky rozrežeme žiletkou po dĺžke a zmotáme do tvaru slimáka tak, aby rozrezaná časť bola na vonkajšej strane. Uložíme do formy na muffiny vymastenej maslom. Týmto postupom rozrežeme všetkých 6 valčekov a dostaneme 12 ks cruffinov. Prikryjeme a necháme kysnúť 2 - 3 hodiny.
- Na dno rúry položíme menší plech. Rúru vyhrejeme na 230°C. Cruffiny vložíme do vyhriatej rúry, do spodného plechu nalejeme 350 ml vriacej vody a pečieme 10 minút. Potom teplotu znížime na 170°C a dopečieme ešte 15 minút. Po celý čas pečieme so záparou, aby nevyschlo cesto. Upečené cruffiny necháme vychladnúť. Posypeme práškovým cukrom a podávame s džemom, nutelou alebo samotné.
1. deň rozkvas
- 130 g Bread mix white Liana
- 150 g mlieko
- 30 g cukor
- 1,5 PL kvások
-
2. deň cesto
- 280 g Bakery mix Liana
- 200 ml mlieko
- 50 g roztopené maslo
- 50 g cukor kryštálový
- 1 vrecko Vanilínový cukor Liana
Ďalej potrebujeme
- na podsypanie Bakery mix Liana
- cca 100 g zmäknuté maslo na potieranie cesta
- kúsok masla na vymastenie muffinovej formy
- olej na vymastenie misky a tácky
Produkty k receptu