Jesenné ingrediencie plné vitamínov v chutných dezertoch
Každé ročné obdobie sa nám spája s typickými chuťami a vôňami. Výnimkou nie je ani jeseň. Do dezertov sme zvyknutí používať hlavne jej ovocné plody. Tento farebný a občas aj daždivý čas so sebou však prináša aj chutné a zaujimavé druhy zeleniny, prečo ich nepoužiť aj do sladkých dobrôt?
Mrkva
Snáď najtradičnejšou zeleninou, ktorá sa nachádza v každej domácnosti je mrkva. Krásna farba, sladká chuť a kopec vitamínov, ktoré neulahodia iba nášim chuťovým pohárikom, ale podporia aj imunitu, ktorá cez nadchádzajúcu zimu dostane poriadne zabrať. Nie nadarmo je považovaná za vitamínový klenot. Obsahuje širokú škálu vítamínov, antioxidantov a kopec vlákniny. Jej výhodou je minimum tukov a cukrov, čo však neuberá na jej chuti.
Vplyv mrkvy na zdravie:
- Zlepšuje zrak
- Znižuje riziko rakoviny
- Pomáha proti starnutiu
- Chráni pred infekciou
- Znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení
- Znižuje riziko mozgovej príhody
- Postará sa o zdravé zuby a ďasná
- Prečisťuje telo
- Pomáha pri migréne
Aby telo dokázalo ľahšie vstrebať všetky potrebné látky, špeciálne betakarotén, je nevyhnutné príjmať ju tepelne upravenú. Vieme ju využiť ako prílohu k hlavnému jedlu, v podobe chutnej polievky a čo je úplne najlepšie, dokonalo vynikne aj v sladkom dezerte.
Najväčší problém s príjmom zeleniny majú asi naši najmenší. Dostať zeleninu do detského jedálnička je niekedy nadľudský výkon. Ak túto chutnú zeleninu schováte do obľúbených piškótových macíkov, nepohrdne ňou ani ten najväčší výmyselník. Starší už síce vymyšľajú menej, ale keď im pripravíte dezert, v ktorom tajnú zdravú ingredienciu nespoznajú, určite ich to veľmi poteší. Jedným z takýchto receptov je aj Bezlepkový mrkvový koláč so šľahačkou. Kto by povedal, že tá krásna farba piškóty je vďaka mrkve?
Cvikla
Cvikla, repa cviklová či repa červená, nemá prírodzene sladkú chuť a navyše zafarbí všetko, čoho sa dotkne, preto sa neteší popularite ako ostatné jesenné plodiny. Najviac prospešných látok obsahuje hneď po zbere, takže teraz je pre ňu to najlepšie obdobie. Vitamíny skupiny B, vitamín C a E a množstvo minerálnych látok sa postarajú nielen o vaše zdravie, ale prospejú aj kráse. Pozor by si mali dávať diabetici, keďže táto cyklamenová zelenina obsahuje veľké množstvo cukru.
Vplyv cvikly na zdravie:
- Regulácia krvého obehu
- Zníženie krvého tlaku
- Tvorba červených krviniek
- Posilnenie imunity
- Podpora trávenia a detoxikácie
- Zlepšuje zrak
- Spomaľuje starnutie
- Vlasom dodá lesk a nechtom pevnosť
Ak ste si doteraz nevedeli cviklu predstaviť v podobe dezertu, odporúčame vám ju skombinovať s kvalitnou čokoládou. Jednoducho vykúzlite chutný koláčik plný nielen vitamínov, ale aj fantastickej čokoládovej chuti. My sme pridali na vrch kyslý džem z ríbezlí a vytvorili sme pre nás bezkonkurenčne najlepšie brownies bez múky.
Zamerali sme sa primárne na dezerty, ale na sladko sa dá pripraviť aj hlavné jedlo, nie? Pre takýto prípad máme v našej truhlici receptov aj bezlepkové cviklové cestoviny. Trošku tvarohu s maslom a sladký obed nadupaný prospešnými látkami je na svete.
Hokkaido
Ako už naznačuje názov tejto výnimočnej zeleniny hokkaido, prišla k nám až z ďalekého východu, z Japonska. Dokonalo sa prispôsobila našim podmienkam, preto nie je problém vypestovať ju aj v slovenských záhradkách. Trend zdravého životného štýlu ju v jesenných mesiacoch dostáva na prvé priečky našich stravovacích zvykov. Obsahuje vitamín A, B, C, E a K, kyselinu listovú, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, železo, vlákninu, horčík, sodík a zinok.
Vychutnávame si ju v podobe prívarku, omáčky či krémovej polievky. Aj keď sa tvarom podobá na štipľavú cibuľu, jej maslová chuť je jemne sladká, preto sa nie je čo diviť, že sa k nám dostal aj obľúbený "pumpkin pie". S jedným takýmto receptom sa s nami podelila aj naša zákaznička, odporúčame vám ho vyskúšať, určite si ho budete pripravovať každý rok.