Kreatívne pečenie, prvá časť: Tvoríme vlastné dezerty
Pečenie môže byť zábavný a kreatívny spôsob, ako prejaviť svoje umenie. Či ste už pokročilí cukrári alebo s pečením ešte len začínate, ste tu správne. Pre obe skupiny ľudí sme pripravili sériu článkov s hlavým titulkom Kreatívne pečenie. Prvá časť je venovaná spôsobom a konkrétnym príkladom, ako môžete vytvárať svoje vlastné dezerty. Toto môže slúžiť ako inšpirácia pre tých z vás, ktorí chcú svoje cukrárske schopnosti posunúť o level vyššie.
1. Ako prvý krok si najprv vyberte základný recept na dezert, ktorý máte radi a skúste ho upraviť. Môžete zmeniť zložky alebo pridať nové. Aj naše recepty sa takto vyvíjali. Skúste sa inšpirovať na našom webe. Prikladáme naše nápady na inšpiráciu pri konkrétných sladkých jedlách. Koláče a torty sú najbežnejšou podskupinou dezertov a na výber je nespočetné množstvo kombinácií a chutí. Môžete pripraviť jednoduchý vanilkový koláč a doplniť ho o čokoládovú polevu, mrkvový koláč obohatiť o pomaranče alebo byť kreatívnejší s príchuťami a skúsiť red velvet alebo pridať do citrónového koláča mak. Môžete tiež urobiť klasický okrúhly jablkový koláč s čokoládovým krémom alebo vyskúšať niečo originálnejšie, ako je napríklad limetkový koláč. Cookies a iné sušienky sú tiež skvelou voľbou, ak chcete experimentovať a obmieňať ingrediencie. Môžete byť kreatívni a pripraviť si ich obalené v škoricovom cukre alebo pri ich príprave vymeniť klasické maslo za arašidové. Do zákuskov viete pridať aj zeleninu. Budete prekvapení, že chuť koláča sa oproti originálnej verzii vôbec nezmení. Napríklad do brownies skúste pridať sladké zemiaky, cviklu alebo fazuľu. Ak sa cítite ambiciózne, môžete si dokonca vyrobiť vlastnú zmrzlinu alebo sorbet. Tu máte možnosti experimentovať s rôznymi príchuťami, ako je mätová čokoláda alebo malinový sorbet.
2. Skúšajte nové kombinácie - experimentujte s rôznymi kombináciami chutí. Napríklad môžete skúsiť kombinovať rôzne druhy ovocia, orechov alebo korení. Môžete tiež skúsiť kombinovať rôzne druhy dezertov, ako sú koláče a zmrzlina, aby ste vytvorili nový a unikátny dezert. Pre jedinečný nádych klasického dezertu skúste pridať matcha prášok do bielej čokolády. Túto kombináciu chutí môžete použiť napríklad v tvarohovom koláči. Jemná chuť levandule sa krásne spája so sladkosťou medu. Zvážte začlenenie tejto kombinácie chutí priamo do koláča alebo bielkovej peny. Zázvor a hruška: Teplo zázvoru dopĺňa sladkosť zrelých hrušiek. Túto kombináciu chutí môžete zakomponovať do koláča alebo chrumkavého pečiva. Chilli a čokoláda: Ak máte radi trochu korenia vo svojich dezertoch, zvážte pridanie štipľavého čili prášku do čokolády. Táto kombinácia chutí dobre funguje najmä v koláčoch. Ak chcete privolať leto, tropické príchute kokosu a limetky vedia vytvoriť osviežujúci a jedinečný dezert. Túto kombináciu chutí môžete použiť v koláčoch, cupcakoch alebo dokonca sorbete.
3. Vyskúšajte zmeniť textúru svojho dezertu. Môžete to urobiť nasledovne:
A. Pridajte chrumkavú zložku: Začlenenie chrumkavého prvku do vášho dezertu môže pridať pekný kontrast ku krémovej alebo jemnej textúre. Zvážte pridanie opečených orechov, drvených sušienok alebo cereálií. Môžete napríklad pridať vrstvu rozdrvených grahamových sušienok do tvarohového koláča alebo nasekanými arašidmi posypať zmrzlinu.
B. Vytvorte hladkú a krémovú textúru: Hladkú a krémovú textúru môžete dosiahnuť použitím prísad, ako je smotanový syr, jogurt alebo hustá smotana. Môžete napríklad pripraviť hodvábne hladký tvarohový koláč s použitím kombinácie smotanového syra a kyslej smotany.
C. Hrajte sa s teplotou: Zmena teploty môže ovplyvniť aj textúru vašich dezertov. Experimentujte s rôznymi teplotami pri pečení, skúste piecť dlhšie pri nižšej teplote alebo kratšie pri vyššej teplote.
D. Použite rôzne tuky: Používanie rôznych tukov, ako je kokosový alebo avokádový olej namiesto masla, môže
zmeniť štruktúru vašich dezertov a urobiť ich zdravšími alternatívami.
E. Skúste želatínu: Želatínu môžete použiť na pridanie jemnej a hladkej textúry do vašich dezertov. Môžete z nej pripraviť domáce gumené cukríky alebo panna cottu.
4. Nové techniky zdobenia:
Skúste roztopenou čokoládou alebo karamelom pokvapkať svoje dezerty pre lahodný a dekadentný nádych. Rozdrvte svoje obľúbené sušienky a použite ich ako polevu na dezerty. Toto funguje obzvlášť dobre so zmrzlinou alebo pudingom. Alebo pridajte k dezertom kopu šľahačky a ozdobte ju lesným ovocím alebo čokoládovými hoblinami pre elegantný nádych. Kto si to chce zjednodušiť, môže použiť už hotové farebné posypy a perličky, ktoré dezertom dodajú zábavu a textúru. Môžete tiež použiť tematické posypy na sviatky alebo špeciálne príležitosti. Teraz v jari je dobrou voľbou staviť na jedlé kvety, ako sú fialky a ruže, aby ste svojim dezertom dodali jedinečnú dekoráciu. Majú jemnú štruktúru, príjemnú chuť a podmanivú arómu. Cukrové pusinky si môžete buď vytvoriť samy alebo zakúpiť hotové. Naneste pusinky na svoje dezerty a pomocou flambovacej pištole im dodajte ideálne sfarbenie a tým aj chuť. Ak chcete klasické marshamellows trochu ozvláštniť namočte ich do rozpustenej čokolády a ozdobte posýpkou, nasekanými orechmi alebo kúskami cukríkov. Môžete ich podávať samostatne alebo použiť ako polevu na koláče alebo koláčiky.