
Bezlepkové bavorské špecle so slaninkou
Cesto
- 200 g Universal mix Liana
- 200 ml voda
- 2 vajcia
- soľ
Dodatky
- 1 lyžica olej
- 150 g oravská slaninka
- 1 väčšia cibuľa
- Universal mix, vajcia, vodu a cca šťvrť lyžičky soli metličkou alebo vareškou vymiešame na hladké cesto. Necháme 10 minút odpočívať (občas premiešame).
- Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu. Doštičku ponoríme do vriacej vody, aby sa na ňu nelepilo cesto. Lyžicou cesto naberieme a rozotrieme po celej ploche doštičky v tenkej vrstve. Nôž namočíme tiež do vriacej vody a odrežeme tenké plátky cesta po celej šírke dosky a dáme do vriacej vody. Premiešame, povaríme 2 minúty a sitkom vyberieme do misy. Pomastíme olejom a premiešame. Týmto postupom pripravíme celé cesto.
- Bavorské špecle servírujeme s opraženou slaninou a cibuľou. Na kocky nakrájame slaninu a opečieme na rozohriatej panvici. Keď pustí trochu masti, tak pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a restujeme do zlata. Špecle priamo na tanieri posypeme opraženou slaninou a cibuľou. Môžeme pridať lyžicu kyslej smotany. Nakoniec osolíme podľa chuti.
Dobrý tip:
Ak ostanú špecle aj na ďalší deň, opražíme ich na oleji do zlatista. Podávať ich môžeme s vajíčkom alebo na sladko s tvarohom a cukrom. Vhodné sú aj ako príloha k omáčkam a mäsu.
Dobrý tip 2:
Recept je jednoduchý a ľahko zapamätateľný. Pomer vody - múky - vajec je následovný; 100 ml - 100 g - 1 vajce. Čiže, ak potrebujeme pripraviť špecle z 500 g múky, tak pomer bude 500 g múka - 500 ml voda - 5 vajec.
Cesto
- 200 g Universal mix Liana
- 200 ml voda
- 2 vajcia
- soľ
Dodatky
- 1 lyžica olej
- 150 g oravská slaninka
- 1 väčšia cibuľa
Produkty k receptu